• adoptiehonden

U adopteert een (buitenlands) hondje

Uw hond(je) komt binnenkort aan in Nederland of is inmiddels opgenomen in een Nederlands opvanggezin. U heeft er lang naar uitgekeken, maar het is nu dan eindelijk bijna zo ver.

Om de kennismaking en de eerste periode na aankomst zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen willen wij u graag een paar tips geven. Het kan zo zijn dat uw hondje u vrolijk benadert en zich makkelijk aanpast waarbij hij geen problemen heeft met de overgang, gelukkig is dit vaak het geval. Onderstaande tips zijn dan ook vooral bedoeld voor het geval de overgang iets moeilijker verloopt voor uw hond.

Wij streven er altijd naar om het transport en de plaatsingen in Nederland bij de adoptant zo zorgvuldig en veilig te laten verlopen. Het is belangrijk om rekening te houden met de belevingswereld en eerdere ervaring van de hond.

Houdt u in gedachten dat:

 • De hond, naast zijn verzorgers in het asiel, nauwelijks andere mensen gezien of ontmoet heeft en dus wantrouwig kan zijn.
 • Veel van onze honden hebben op straat geleefd of in een dodingsstation gezeten. Daardoor heeft de hond geleerd dat afstand houden van mensen het meest veilig is. Velen worden mishandeld als ze op straat leven.
 • Eenmaal in het asiel de hond samen heeft geleefd met vele andere honden, de hond kan het nu dan ook “eng” vinden zonder zijn soortgenootjes. De hond heeft nu geen houvast meer aan zijn roedel.
 • De hond nauwelijks gewend is aan knuffels… Hij kan hier dan ook in het begin onwennig op reageren.
 • Sommigen een ernstig trauma hebben opgelopen. Wij proberen dit direct te herkennen in onze opvanggezinnen, maar dit manifesteert zich soms pas na een aantal weken. Ze kunnen zich dan bijv. terugtrekken, onrustig zijn, weglopen, angstagressie vertonen etc. Vaak is dit van tijdelijke aard.
 • De hond een stressvolle reis achter de rug heeft, waarom zou hij er dan op vertrouwen dat de volgende stap wel prettig zal zijn?

 AANKOMST OP HET VLIEGVELD

U heeft van onze vluchtplanner bericht gekregen wanneer uw hondje zal aankomen op Schiphol, Eindhoven of Rotterdam Airport. Dan begint het spannende aftellen van de dagen.

Op de dag van aankomst wordt u opgewacht door een vrijwilliger van ons, deze is te herkennen aan roze of zwarte kleding met de naam van de stichting Hondenzorg & Welzijn. U heeft de ingevulde koopovereenkomst in tweevoud bij zich.

Zaken waar u aan moet denken:

 • U dient zelf een verstelbare halsband en 2 riemen (GEEN uitrolriem) mee te nemen.
 • Ook is het goed een bakje water mee te nemen. Eten wordt afgeraden omdat de hondjes een lange reis achter de boeg hebben en soms ook wat misselijk kunnen zijn. Een paar droge koekjes is geen bezwaar.
 • Plastic zakjes en een handdoek voor een eventueel ongelukje.
 • Neem ook het contract mee, de vrijwilliger zal het tekenen bij de overdracht.

De vrijwilliger zal de aankomst verder begeleiden: hij/zij zal de hond aan u overdragen, evenals het paspoort, of het paspoort wordt u nagezonden.

Volgt u a.u.b. de aanwijzingen van de vrijwilliger op. Zij hebben ruime ervaring met het uitladen van de honden. Dit voorkomt ontsnappingsgevaar. Is uw hondje door de reis extreem bang, dan kan de vrijwilliger ervoor kiezen de hond in de toiletgroep uit de kennel te halen.

IN DE AUTO NAAR HUIS

Zorgt u voor een kleed of plaid in de auto, niet alle hondjes kennen het fenomeen autorijden. Soms zijn ze al wat misselijk van de reis en dan is de rit naar huis nog eens een extra uitdaging voor de hondenmaag. Geeft u ook tijdens de rit naar huis geen eten aan uw hondje, dat komt later wel.

Drinken kan geen kwaad.

Pas ook op bij het openen van portieren en/of achterklep dat de hond niet kan ontsnappen. Zet de hond vast of laat een van uw medepassagiers de hond vasthouden.

THUIS

Eenmaal op de plaats van bestemming is het belangrijk dat de hond niet wordt opgewacht door veel enthousiaste gezinsleden, familieleden, buurtbewoners, etc.

Het is begrijpelijk dat iedereen de hond graag wil verwelkomen, maar de meeste honden begrijpen hier helemaal niets van en zullen dit als eng en bedreigend ervaren.

Ook bij het betreden van het nieuwe huis van de hond is rust uitermate belangrijk.

Zorg dat zijn kleedje en/of mandje klaar staat op een vaste plek, een frisse bak water erbij en eventueel een kleine hoeveelheid voer. Belangrijk is dat dit direct op een vaste plek staat. Dit geeft voor een hond rust en regelmaat. Eenmaal binnen is het van groot belang dat de hond op zijn eigen tempo het huis kan gaan verkennen en alle nieuwe indrukken en luchtjes kan opnemen. Laat u dit gewoon gebeuren zonder dat alle ogen op de hond gericht zijn. Geef de hond even de ruimte om een beetje tot zichzelf te komen.

De hond zal in de eerste weken na aankomst heel veel slapen, de reis en de veranderde leefomgeving vergen veel van zijn energie. Tijdens deze weken zal hij ook aan uw dagritme gaan wennen en volop genieten van zijn rust.

LET OP: laat uw hond de eerste dagen niet alleen, dit zal langzaam opgebouwd moeten worden.

VERTROUWEN

Als de hond eraan toe is komt hij/zij vanzelf naar u toe om aangehaald te worden of voor steun. Aanhalen op de borst of onder de kin geeft een hond een vertrouwd gevoel. Laat de hond het tempo bepalen. De ene hond heeft langer de tijd nodig om mensen te leren vertrouwen dan de ander. Soms duurt het een dag en soms een paar maanden.

ONTSNAPPINGSGEVAAR

Omdat het leven in Nederland, in een gezin, in een huis, met mensen die ze aandacht geven, voor de meest ex-zwerfhonden als spannend wordt ervaren, zien we helaas te vaak dat ze met regelmaat ontsnappen.

Het ontsnappen gebeurt in de meeste gevallen binnen 1 maand na aankomst in Nederland. Zorgt u a.u.b. voor een adreskokertje aan de halsband van de hond. Wij registreren de chip voor u op naam, maar de ervaring leert dat burgers een wegloper niet snel naar een dierenarts brengen om een chip uit te lezen. Het bellen van een telefoonnummer op een penning of kokertje doet men daarentegen wel.

Alle honden worden door ons overhandigd aan de adoptanten met een zgn. veiligheidstuig om. Om ontsnapping te voorkomen adviseren wij om de eerste tijd de hond dubbel aangelijnd uit te laten. Dat wil zeggen: 1 riem vast gemaakt aan de halsband en 1 riem vastgemaakt aan het tuig. Het meest veilig is om een van de twee riemen ook vast te maken aan een zgn. buikgordel of in ieder geval vast te maken aan u zelf. Mocht de riem uit uw handen schieten, dan zit de hond nog altijd vast aan u met de andere riem. Of indien u de hond samen uitlaat, houdt dan ieder een riem vast.

Verschillende redenen van weglopen:

 • De hond vindt het te spannend en wil alleen maar vluchten, weg uit de enge/spannende situatie die hij niet kent.
 • De hond schrikt van iets en zet het op een lopen (hard geluid, schreeuw, bijensteek).
 • De hond heeft een langere tijd nodig om te hechten, snapt nog niet dat hij echt mag blijven.
 • De hond is niet gewend een tuigje of halsband te dragen, vindt het vreemd en eng. Hij probeert zich eruit los te draaien.

Extern kan het volgende het geval zijn:

 • Tuinhek is te laag, hond springt er in een angstmoment overheen.
 • Iemand laat de deur openstaan en vergeet de hond.
 • Er wordt te veel gevraagd van de hond door direct drukke plaatsen te bezoeken of lange wandelingen te maken.
 • De hond wordt niet voldoende met rust gelaten en er wordt een te groot appel gedaan op zijn sociaal vermogen zonder zich terug te kunnen trekken. Weglopen is dan een efficiënte oplossing.

VEILIG WANDELEN EN UITLATEN

Het is belangrijk de eerste periode behalve de rust in huis te bewaren ook rustig aan te doen met de wandelingen. Het gevaar bestaat dat opvanggezinnen als wel adoptanten de honden in het begin een plezier denken te doen met lange wandelingen en veel beweging geven, de hond heeft dat immers een lange tijd gemist.

Toch is het belangrijk dit rustig op te bouwen. Bouw de wandelroute rustig aan op, zodat de indrukken gefaseerd mogen binnenkomen bij de hond. Daarnaast zijn lange wandelingen voor pups uit den boze. Als richtlijn hanteert u 5 minuten per maand in leeftijd voor pups.

Werk in de eerste maanden alleen aan de onderlinge band tussen u en uw hondje, het loslopen komt wel. Dit kunt u altijd gaan oefenen in een afgesloten losloopgebied. Veel ex-zwerfhonden hebben een jachtinstinct, dit is een overlevingsmechanisme voor het dier geworden. Oefen daarom het loslopen en terugkomen geruime tijd in een afgezet losloopgebied. Een en ander is ook afhankelijk van uw eventuele eigen roedel of gehoorzame hond.

Hardlopen naast de fiets is pas verantwoord als de hond een leeftijd van 2 jaar heeft bereikt. Dit in verband met de belasting van spieren en botten. Gaat u a.u.b. niet proberen met de hond te fietsen als deze pas net in Nederland is. Honden vanuit een asiel hebben weinig tot geen conditie. Ze hebben vaak maanden en soms zelfs jaren opgesloten gezeten. Conditie opbouwen kost tijd, neemt u deze tijd a.u.b. 

Wij hopen van harte dat wij u met deze tips hebben kunnen helpen met het “inburgeren” van uw hond(je). Over een paar weken ontvangt u een telefoontje van de nazorg. Mocht u eerder vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen.

Met een aantal goede tips kunnen de meeste adoptanten weer goed verder.

NAZORG EN BEGELEIDING

Telefonisch bereikbaar ma t/m vrij van 9.00 tot 17.00 uur
Cindy 06-43114874
Renate (na 14 uur) 06-42103170
Karin (na 14 uur) 06-14425294

Wij wensen u enorm veel plezier en gezelligheid van uw viervoeter.
Daarnaast stellen wij het zeer op prijs dat u gekozen heeft voor een 2e kans hond via Hondenzorg & Welzijn.

Wij wensen u enorm veel plezier en gezelligheid van uw viervoeter.
Daarnaast stellen wij het zeer op prijs dat u gekozen heeft voor een 2e kans hond via Hondenzorg & Welzijn.

Met vriendelijke groet,
Team Hondenzorg & Welzijn

 • Onze hoofdsponsor TIX.NL

  Meer informatie over TIX.NL? Klik hier om door te gaan.

  Lees meer
 • Bekijk onze reutjes

  Bekijk onze reutjes

  Klik snel verder om al onze reutjes te bekijken!

  Klik hier
 • Bekijk onze teefjes

  Bekijk onze teefjes

  Klik snel verder om al onze teefjes te bekijken!

  Klik hier
 • Bekijk onze puppy's

  Bekijk onze puppy's

  Klik snel verder om al onze puppy's te bekijken!

  Klik hier